2021-05-05 13:47:03• hírek • Szatmár.ro

A zajló beruházások mellett számos új tervvel is készül az idei évre a pusztadaróci önkormányzat

Nem kell idén sem kisebb költségvetésből gazdálkodjon a Pusztadaróci Polgármesteri Hivatal, szinten banira ugyanakkora összeg áll idén is az önkormányzat rendelkezésére, mint egy évvel korábban.

„Az idei költségvetés picivel nagyobb, mint tavaly, viszont a szociális kiadások is magasabbak, úgyhogy a beruházásokra nagyjából ugyanannyit fordíthatunk idén is, mint 2020-ban” – fogalmazott a községvezető, aki a napokban egészen részletesen beszámolt szerkesztőségünknek arról, melyek is lesznek az idei év legfőbb kihívásai a hivatal számára.

Elmondta, mivel tavaly sikerült az önkormányzatnak pár százezer lejt megtakarítania, a tavaly be nem fejezett beruházásokat sikerült a tavasz beálltával folytatni is. Így nem állt le a járdaépítés Pusztadarócon és Szamosdarán, sőt, mire a beruházás véget ér a két településen, Atyában is 100%-os lefedettségű lesz az utak menti járdahálózat. A munkálathoz hozzátartozik az árkok kibetonozása is, ami Pusztadarócon már elkészült, Szamosdarán pedig folyamatban van.

„Ez az idén befejeződik. Darócon már csak az utolsó simítások vannak hátra az átadás előtt, míg Darán, mivel tavaly csak a járdákkal foglalkozott a kivitelező, az idei évben megtörténik az árkok kibetonozása is, illetve maradt egy utca, ahol a járdaöntés is hátra van. Már voltak kinn terepszemlén, megbeszélték az ütemtervet, mely értelmében 1-2 hónapon belül be lesz fejezve ez a beruházás. Ennek az idei évre maradt értéke mintegy 700.000 lej” – magyarázta a polgármester.

Ami az infrastruktúra fejlesztését illeti, a folyamat második részeként a zöldövezetek rendbetétele és kibővítése, sétányok buszmegállók, parkolók kialakítása, és parkok korszerűsítése is az idei tervek részét képezik. A falubejáratokhoz totemeket helyeznének ki, illetve a főutak mentén sétányokkal, padokkal, kukákkal, ellátott pihenőket hoznának létre. Tervben van a parkok korszerűsítése is, illetve a kastélykert zöldövezetét is szeretnék rehabilitálni.



„Egy komplex pályázat lesz ez, amely a tervezők szerint 1,5 millió lejbe fog kerülni. Hamarosan kezdődik a közbeszerzés, így bízunk benne, pár hónapon belül lesz kivitelező, és már idén el lehet kezdeni a munkálatok egy részét” – tette hozzá. 

Továbbá számos fontos beruházás előmozdítása is folyamatban van. Az egyik ilyen a gázbevezetés problémája. Nemrég meghosszabbították az urbanisztikai engedélyek érvényességét, így azok a nem kevesebb mint 15 helyről beszerzett jóváhagyások és technikai dokumentációk, amelyek a gázbevezetés érdekében lettek kiállítva, továbbra is érvényesek maradnak. A polgármester szerint a kivitelezéshez egyedül a pénzforrást kellene megtalálni, majd azt megpályázni, jelen pillanatban úgy néz ki, Sárközújlakkal vagy Avasújvárossal közösen. „Figyeljük a kiírásokat és lehetőségeket, hogyan lehetne erre finanszírozást szerezni. Ez most egy nagyon fontos kérdés az önkormányzat számára”.

Új polgármesteri hivatalt és kultúrotthont építene az önkormányzat

Szintén a 2021-es év egyik célja, hogy finanszírozást szerezzen az önkormányzat két olyan pályázatra, melyeket az Országos Befektetési Alapnál sikerült leadni. Az egyik pályázat révén új hivatali épületet, a másik által egy új kultúrotthont építenének a községközpontban.

Az önkormányzat rendelkezik egy 50 ár területű telekkel Pusztadaróc központjában a templom mellett, az iskolával szemben. Itt épülne meg a két új ingatlan. Egy tágasabb és modernebb hivatali épület mellett szükség volna egy kultúrotthonra is, ugyanis ezzel egyáltalán nem rendelkezik a falu. „Ugye Pusztadarócon nincs kultúrotthon. Az Ember Géza kúriát bár gyakran akként használjuk, az egy ház, egyáltalán nincs kultúrház jellege, így ott nem lehet egy gyűlést, egy rendezvényt, egy nagyobb szabású közösségi eseményt vagy fellépést szervezni. Éppen ezért volna szükség egy hagyományos értelemben vett kultúrház megépítésére. Ehhez van egy központi telkünk, tehát igen kedvező helyen épülhetne meg így a létesítmény” – mutatott rá a községvezető.



Infrastruktúra bővítés Atyában és Petén is

Szintén az idei tervek része az atyai csatornahálózat bővítésének előmozdítása. Ennek érdekében már le is tették a pályázatot a polgármesteri hivatal, viszont amennyiben ez nem járna sikerrel, Găman Mihály polgármester szerint további két lehetőség is számításba jöhet. Ugyanakkor az atyai úthálózat korszerűsítése is tervben van az idei éven, úgy a beköltő utat, mint a belső utcákat is leaszfaltoznák, sőt az árkok kibetonozása is kilátásban van. Az útaszfaltozás mintegy 5,5 kilométeren történne meg a településen.

Ami Petét illeti, a csatornahálózat kivitelezése ügyében már zajlik a közbeszerzés, remények szerint már őszre lesz kivitelező, így akár már idén megkezdődhet a munka.

Naprakész tervek kellenek a kerékpárutak megépítésére

Az elmúlt hónapokban többször esett szó már arról, hogy két kerékpárút-szakasszal csatlakozna a nagy megyei hálózathoz (mely egyelőre szintén csak tervek szintjén létezik) a pusztadaróci önkormányzat, ezért Szatmárnémetitől a községig, illetve a községtől a magyar határig két bicikliút is épülne.  2011-ben, valamint 2017-ben készült egy-egy előtanulmány a két kialakításra kerülő kerékpárút terveihez, ezeket most frissíteni kell. „A technikai folyamat nagyjából ugyanaz lesz, viszont az árakat frissíteni kell. A lej és az euró értéke is változott azóta, naprakészre kell hozzuk ezeket a projekteket. A tervek szerint év végére meglesznek az új tanulmányok és a jóváhagyások is, jövőre pedig reményeink szerint sikeresen lehet majd pályázni az uniós forrásokra” – magyarázta a kerékpárutak kapcsán az elöljáró.



Még az idén elkezdődik a mezei utak korszerűsítése is

A mezei utak korszerűsítése is az idei év egyik fontos kérdése a községben. „Megnéztük, melyek azok a fő vonalak, ahol szakszerű korszerűsítésre volna szükség, hamarosan meg is lesznek a tervek és jóváhagyások ezekre. Ezt a munkát két megközelítés felől bonyolítjuk majd le. A nagyobb utakat, az úgynevezett fő ütőereket pályázatok révén készülünk rehabilitálni, míg a kisebb, 1-2 száz méteres szakaszokat önerőből tervezzük finanszírozni. Ezekhez bérlünk majd megfelelő gépeket. Szeretnénk még az ősz beállta előtt megoldani, hogy az aszfaltos utak közelében minél több helyen legyenek lekövezve a bekötő utak, kevesebb sár kerüljön majd az úttestre” – mutatott rá a tervekre a községvezető. A kisebb és rövidebb szakaszokat tehát önerőből köveznék le, a tervek szerint évente 2-3 kilométernyit, így 4 éven belül mintegy 10 kilométer földút kerülne lekövezésre a hivatal által.

Számos kisebb beruházás is kilátásban van

Ami a kisebb beruházásokat illeti, ezekről is szót ejtett Găman Mihály polgármester. A parkokba különböző játszóeszközöket fognak vásárolni, szemelőtt tartva, hogy a legkisebbektől kezdve egészen a serdülő korosztályig mindenki találjon majd magának megfelelő elfoglaltságot. A korábban említett új sétányokat, illetve a meglévő parkokat világítással látnák el, 2,5-3 méteres oszlopokra lámpatesteket helyeznének el egy hangulatos közeg megteremtése érdekében, melyeket esténként is élvezhetnének a helybéliek, és nem csak. Továbbá járdaöntésre készülnek az atyai ravatalozónál, míg a pusztadaróci iskolában a kazánt cserélnék ki újra.

Jelen pillanatban munkacsoportok dolgoznak a darai orvosi rendelőnél és a helyi óvodánál: építik a kerítést és a kaput, de tervben van a központi fűtés kialakítása, kazánház megépítése stb. is.  Egy komplexebb korszerűsítési munkálaton fog átmenni az épület. Parkolókat fognak kialakítani idén a darai labdarúgópályánál is. A hulladékgazdálkodás terén a 20 gyűjtőpontot szeretnék lebetonozni, és U betű formában bekeríteni, hogy legyen védettebb, elsősorban a kutyák vagy az erősebb szélfúvással szemben. Tervben van a község térfigyelőkamera-hálózatának bővítése is, mivel Atya és Pete településeken még nincsenek kamerák, ott is telepítenének, de szeretnék a pusztadaróci és szamosdarai hálózatot is tovább bővíteni. Olyannyira, hogy rendszám-leolvasó kamerákat szerelnének fel a községlakók biztonsága érdekében.

Íme további néhány látványterv, többek között az útmenti sétányok és pihenőhelyek kialakítása kapcsán, valamint a kastélykert rehabilitálásának apropóján.













Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: